Celkový počet zobrazení stránky

štvrtok 31. júla 2014

Eoin Colfer: Artemis Fowl a posledný strážca



Nedávno vyšiel vo vydavateľstve Ikar  posledný, ôsmy diel série s názvom Artemis Fowl.  Pre tých čitateľov, čo sa s príbehmi Artemisa Fowla doteraz nestretli by som pár vetami objasnil kontext. Kto je to vlastne ten Artemis Fowl? Je to náš hlavný hrdina, čiernovlasý, chudý a bledý trinásťročný  anglický chlapec – génius  s abnormálne vysokým IQ. Keďže všetci jeho predkovia boli kriminálnici, pokračuje aj on v rodinnej tradícii.
Pretože fyzicky nie je dostatočne vybavený na to, aby sa ubránil svojim nepriateľom, má svojho osobného strážcu Butlera, ktorého rodina vždy verne slúžila Fowlovcom.
            Ďalší fenomén je svet škriatkov, kde funguje mágia a kúzla. Nie je to žiadna krásna záhrada, alebo niečo podobné. Škriatkovia vlastne žijú pod zemským povrchom, pretože sa tam ukrývajú pred ľuďmi,  ktorí ich zo zemského povrchu vytlačili.  Žijú podľa“ Knihy“, ktorá obsahuje všetky zákony škriatkov a znalosť tejto knihy dáva Artemisovi výhodu pri jednaní s nimi. Najdôležitejšími postavami zo škriatkovského sveta sú kapitánka Hela Krátka, elfka a policajtka, Kopyto, kentaur a počítačový expert a vynálezca, Humus Kopáčik, trpaslík a dokonalý zlodej, doktor Jerbal Argon, trpaslík a psychiater, Opal, víla s veľkou ctižiadosťou a magickou mocou,  ašpirujúca stať sa  kráľovnou víl.
Celý magický svet škriatkov je prešpikovaný modernými technológiami, ktoré v spojitosti s mágiou umožňujú pohodlný život v podzemí a zabezpečujú aj maskovanie existencie škriatkovskej civilizácie  pred ľudmi.
Celá Artemisovská séria je špecifická hlavne  autorovým výnimočným  humorným štýlom, kedy tento dokáže vyťažiť humor aj v úplne nepravdepodobných situáciách.
            Posledný diel série  začína na klinike v meste Azyl, kde sa Artemis lieči z atlantídskeho syndrómu,  psychickej choroby, ktorá u neho prepukla ako dôsledok neodborného zaobchádzania so škriatkovskou mágiou. Artemis už stráca trpezlivosť s doktorom Argonom, pretože vďaka svojmu intelektu, ktorý proces liečby výrazne urýchlil bol vlastne už od 18 týždňa terapie úplne vyliečený. V diskusii s doktorom sa dozvie zaujímavú informáciu o zostatkovej mágii v rodinnom sídle Fowlovcov.
Víle Opal Koboiovej, geniálnej vynálezkyni a priemyselníčke sa podarí dostať sa z väzenia za cenu zabitia svojho klonu a tým aj zničenia všetkých výrobkov, vyrobených v jej továrňach.
Jej magická moc ešte viac vzrastie a diabolský plán, ktorý sa začína napĺňať , by sa skončil vyhubením ľudstva a zvolením šialenej víly za kráľovnu víl. Chce využiť starú legendu o zamknutej bráne, ktorú strážia duchovia mŕtvych bojovníkov, najlepších spomedzi škriatkov. Ak sa jej podarí strážcov oživiť a bránu otvoriť, tak sa konečne naplní jej sen.
Zhodou okolností je brána ukrytá v blízkosti Fowlovského sídla, čo dáva Artemisovi výhodu domáceho prostredia v boji s Opal. Bude ju potrebovať, lebo vďaka sile mágie, ktorou vládne, sa Opal na jej stranu podarí zverbovať aj malých Artemisových  bratov Becketta a Mylesa. Podarí sa mladému géniovi zastaviť šialenú vílu? To sa dozviete po prečítaní si posledného príbehu s Artemisom Fowlom, ktorý vyvrcholí v strhujúcom finále.
 Ak Vás kniha zaujala kúpite ju na tomto odkaze: Artemis Fowl 8

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára