Celkový počet zobrazení stránky

štvrtok 31. júla 2014

Stephen King: Joyland




            Napriek tomu, že Stephen King opakovane svet informuje, o svojom odchode  do dôchodku, jeho potreba stále tvoriť a písať mu nedovolí prestať. Dôkazom toho je aj jeho nový titul, ktorý vyšiel v slovenčine pod originálnym názvom Joyland. V tomto príbehu sa autor orientoval na duchov ľudí zomretých  v minulosti a vracia sa tým ku  základom hororu.
            Píše sa rok 1973, Amerika prehrala vojnu vo Vietname, a hlavný hrdina, vysokoškolák Devin Jones si hľadá letnú brigádu. Zaujal ho inzerát so sloganom: “Pracuj hneď pod nebom“ a vykľula sa z toho práca v lunaparku v Severnej Karolíne s názvom Joyland. Práca v zábavnom parku možno je to pravé pre človeka, ktorý je vážne zamilovaný, ale cíti, že vzťah sa mu rozpadá a frajerka si asi našla iného. Prvýkrát zlomené srdce bolí najsilnejšie a smútok a nostalgia boli súčasťou Devinovho prázdninového leta.
Tak sa svoje depresie snaží zahnať plným nasadením a prácou pre zábavný park, ktorého najlepšie časy už dávno minuli a teraz sa snaží udržať nad vodou. Obsluhuje ruské kolo, zabáva deti v kožuchu maskota Joylandu a snaží sa pochopiť, čo má robiť so svojim životom.
Takto sa  Devin dostal do spoločnosti ľudí, ktorých poslaním je, do sveta, plného krutostí, vojen a tragédií predávať zábavu, aby ľudia mohli na chvíľu  zabudnúť na krutú realitu.
Každý poriadny lunapark má svoj „Strašidelný dom“, samozrejme aj v Joylande  jeden je, ale v tomto sa ,podľa rečí starých komediantov, občas objavuje aj skutočný duch dievčaťa, zabitého pred štyrmi rokmi , počas jazdy na vozíku v strašidelnom zámku. Jej vraha nikdy nenašli...
Ako sa do tohto starého zločinu pripletie Devin a čo z toho pre neho nakoniec vyplynie sa dozviete po prečítaní celého príbehu.:-)
            Pokiaľ by Kingovi  fanúšikovia čakali krvavý horor, tak  budú sklamaní. V tomto prípade sa jedná skôr o civilný príbeh, alebo detektívku,  ktorá obsahuje nadprirodzených a desivých scén iba minimum.
O tom, že King vie vo svojich románoch do detailu vykresliť hlavné postavy a tak prinútiť  čitateľov, aby sa do nich zamilovali, niet pochýb. Práve tento moment je kľúčovým prvkom aj v románe Joyland, pretože vďaka silným postavám čitatelia vďačne prijmú aj nostalgické spomienky na mladosť, ktoré tu autor prezentuje. Samotná zápletka je iba celkom jednoduchá, ale vďaka krátkemu rozsahu a dobrej čítavosti ,nestihne začať nudiť. Nie je to asi kniha, ktorú si zapamätáte na dlhé roky, ale môžete s ňou celkom príjemne stráviť víkend.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára