Celkový počet zobrazení stránky

štvrtok 10. júla 2014

Stephen King: Doktor Spánok




            Kingov  román „The Shining“, ktorý vychádza tento rok aj v slovenskom preklade pod názvom „Žiarenie“, bol napísaný ešte  v roku 1977 a nie je preto pre fanúšikov Stephena Kinga  novinkou. Príbeh bol aj úspešne sfilmovaný  režisérom Stanleym Kubrickom, v hlavnej úlohe s Jackom Nicholsonom, a patrí k najznámejším a najlepším Kingovým dielam. Od tej doby zostáva otázka fanúšikov tohto diela: „Čo sa stalo ďalej s malým Dannym ?“,  nezodpovedaná. Po  tridsiatich rokoch sa autor  rozhodol nadviazať na tento príbeh voľným pokračovaním pod názvom „Doctor Sleep“, ktoré vyšlo v týchto dňoch aj v slovenskom preklade pod názvom „Doktor Spánok“.
            Čitateľ sa tak môže znova vcítiť do príbehu v ktorom figurujú ľudia schopní  žiarenia, duchovia a tiež Danny, ktorý už dospel a žije svoj vlastný život. Nie je tu však stále prítomná, mrazivá atmosféra narastajúcej hrôzy ako v „Žiarení“, ale tento nový príbeh má atmosféru celkom inú. Po traumatických zážitkoch v hoteli Pekná vyhliadka malý Danny pociťuje svoj dar , žiarenie, skôr ako príťaž. Najmä, keď nočné mory mu nedovoľujú aspoň trochu sa vyspať. Navyše ho po čase znova navštevujú  jeho známi- duchovia z hotela, ktorých priťahuje jeho dar, ako svietiaca  lampa hmyz. Pomôže mu až jeho starý ochranca a učiteľ vo veciach žiarenia Dick Hallorann. Ukáže mu, ako sa dajú tieto prízraky uväzniť a tým ich zneškodniť.
Keď Danny vyrastie, zistí, mu že alkohol pomáha tlmiť jeho dar a robí tak jeho život znesiteľnejším. Užíva tento liek stále častejšie a vo väčších dávkach. Preto napriek predsavzatiam a zlým skúsenostiam s alkoholizmom u svojho otca sa vydáva aj on v otcových šľapajach a prepadá sa do závislosti . No  vo svojom srdci cíti, že to nie je správny spôsob , ako naložiť so svojím bremenom a výčitky svedomia, za skutky spáchané v opitosti, ho dotlačia k rozhodnutiu zmeniť svoj život. Usadí sa v malom podhorskom mestečku, kde začne pracovať v miestnom hospici. Jeho nadprirodzené schopnosti sa síce časom trochu zmenšili, ale stále ich má. Práve vďaka nim dokáže poskytnúť umierajúcim klientom mimoriadnu útechu a pomoc. Postupne si tak vybuduje reputáciu, získa dôveru personálu a obyvateľov hospicu a s tým aj novú prezývku „Doktor Spánok“.
        Situácia  sa zmení v momente, kedy sa s Dannym telepaticky spojí dievčatko menom Abra, ktorá tiež má dar žiarenia. Hoci nerád, ale presvedčený o potrebe splácať svoje dlhy ,sa stane učiteľom malej a bezmocnej Abry. Táto má  dar žiarenia oveľa silnejší, ako mal kedysi malý Danny,  no nevie s ním zaobchádzať. Vďaka svojmu mimoriadnemu talentu je však malá Abra v ohrození života. Túžia po nej „prázdni diabli“ monštrá v podobe ľudí , živiaci sa esenciou z umierajúcich, najlepšie ľudí obdarených talentom. Títo dlhovekí tvorovia bez súcitu a morálky považujú ľudí za ich dobytok-potravu, na ktorú majú vďaka svojim mimoriadnym schopnostiam právo. Keď sa o ich existencii telepaticky dozvie Abra, prosí Dannyho o pomoc. Postupne je tak stále jasnejšie, že aj Danny sa bude musieť opäť postaviť tvárou v tvár svojim starým démonom, lebo inak nemá Abra šancu na záchranu...
Doktor Spánok je jednoznačne výborná , napínavá a vynikajúco čítavá kniha. Je to vydarené pokračovanie, aj keď druhé „Žiarenie“ sa nekoná, ale vlastne by sa ani nemalo. King skvele využil všetok potenciál, ktorý príbeh ponúkal a namixoval to tak, ako to vie iba on.
Ostáva už iba na čitateľovi, či ho zhltne jedným dychom, alebo si ho šetrí a pomaly vychutnáva. Ak Vás kniha zaujala kúpite ju na tomto odkaze: odkaz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára