Celkový počet zobrazení stránky

pondelok 12. januára 2015

Lisa Gardnerová - Ničoho sa neboj


Lisa Gardnerová napriek svojmu nežnému zjavu je autorkou, ktorej thrillery v ničom nezaostávajú za dielami podobného typu, pochádzajúce z pera  jej mužských konkurentov. Obsahujú už tradične stupňujúce sa  napätie,  neúprosnú logiku deja a mrazivú brutalitu kriminálnych činov zločincov. Ako to už zvyčajne v takýchto  príbehoch chodí, tak  zlo skončí potrestané a páchatelia vo väzení, alebo v márnici. Zaujímavá je najmä prepracovaná psychológia postáv, ich motivácia a vnútorný svet. Lisa začínala publikovať v dvadsiatke ako v autorka romantických príbehov, ale dnes je známa najmä svojimi thrillermi-bestsellermi, ktoré vyšli v náklade vyše 22 miliónov kníh v tridsiatich krajinách sveta.
            Román „Ničoho sa neboj“ je už tretí thriller v poradí,  z prekladov, vychádzajúcich na Slovensku. V minulosti to boli romány Chyť ma (Ikar 2013) a Milujem ťa viac (Ikar 2014).
Je to ďalšia časť série , ktorej hlavnou postavou je bostonská detektívka D.D. Warenová.
            Príbeh začína popisom miesta činu , nájomného bytu, kde vrah zabil mladú ženu. Mŕtvola bola stečená z krvi , ležala horeznačky na posteli a od krku nadol bola stiahnutá z kože. Aj na všetko zvyknutí kriminalisti mali z toho výjavu žalúdok na vode. Ako čerešnička na torte pôsobili na nočnom stolíku vrahove rekvizity: putá zo sexšopu, podšité kožušinou a fľaša šampanského. Na zakrvavenom bruchu obete ešte ležala červená ruža.
Prípad dostala na starosť veliaca detektívka D.D.Warenová s kolegom Philom a svojim vyšetrovacím tímom. Ako nevydarenú schôdzku milencov, sa pokúsil Phil charakterizovať situáciu, no D.D. s týmto náhľadom nesúhlasila. Podľa nej boli rekvizity na mieste, ale vôbec neboli použité. Miesto činu bolo, akoby naaranžované, príliš strojené. Tušila, že to vyzerá, ako práca sériového vraha a je treba prehľadať databázy, či tam nenájdu ďalšie indície. Hoci večer D.D. poslala celý tím domov, aby si oddýchli pred nasledujúcim pracovným dňom, ako správny lovec poslúchla svoj inštinkt a ona sama zostala v ponurom dome páchnucom krvou a potme premýšľala nad vrahovým postupom pri čine a jeho motiváciou. Zrazu začula tiché zvuky a melódiu detskej uspávanky. Keď zbadala tmavú postavu, čo na ňu zaútočila, bolo neskoro. D.D. stála na vrchole schodiska a útočník ju zhodil zo schodov.
            Pri páde si bolestivo poranila ľavú ruku v ramene, šľachy jej vytrhli časť kosti a lekári jej naordinovali rehabilitačné cvičenia, lebo hrozí strata hybnosti a invalidita.  Bolesť je však tak príšerná, že ju nemôže vydržať a ešte horší je pocit bezmocnosti, ktorý ju donúti vyhľadať pomoc odborníka. Psychiatrička Adeline Glenová vie o bolesti skoro všetko, hoci sama má tú nevýhodu, že žiadnu necíti. Zhodou okolností je tiež dcérou neslávne známeho sériového vraha Harryho Daya, ktorého temné sklony ju geneticky poznačili iba zľahka. Iný prípad je ale Adelinina  sestra Shana Dayová, ktorá bola už v štrnástich rokoch odsúdená na doživotie a má na svedomí viacero ľudí. Shana v detstve strávila so svojím  otcom oveľa viac času, ako Adeline a ocko sa jej venoval po svojom. Svoje životné krédo: „krv je láska“ jej pravidelne vrezával do kože na chrbte, kým ho neprebrala aj Shana za svoje.
            Archívy detektívke napovedajú, že vrah s ružou použil  techniku vraždy a rekvizity, ako mal svojho času zaužívané Harry Day. On je však bezpečne mŕtvy, spáchal sebevraždu tesne pred dolapením, jeho žena už tiež nežije. Je teda isté, že niekto napodobňuje Harryho štýl, dokonca  pozná detaily, ktoré polícia nikdy nezverejnila, tak do okruhu podozrivých spadá najmä Harryho zostávajúca rodina: Adeline alebo Shana.
Vrah po čase udrie znova a spojenie na Harryho Daya je neprehliadnuteľné. Hoci sa D.D. ešte nevrátila do práce a nedokáže sa sama ani obliecť, či osprchovať je rozhodnutá vraha za každú cenu dostať.
Výnimočným je tento thriller hlavne svojou prepracovanou psychológiou postáv, zaujímavými informáciami o technikách zvládaní bolesti a zobrazenie psychiky sériových vrahov, ako traumy z detstva môžu negatívne ovplyvniť celý život.
Ak Vás kniha zaujala kúpite ju na tomto odkaze: Ničoho sa neboj

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára