Celkový počet zobrazení stránky

utorok 9. decembra 2014

Jo Nesbø - Syn


Jo Nesbø je momentálne jedným z najúspešnejších autorov škandinávskych detektívok a patrí spolu so Stiegom Larssonom a Karin Fossum medzi najčítanejších autorov, ktorí fascinujú čitateľov po celom svete vykresľovaním temných stránok zdanlivo úspešnej a prosperujúcej spoločnosti. Tých čitateľov, ktorí poznajú Nesba vďaka jeho najznámejšej sérii príbehov s inšpektorom Harry Holeom, musím trochu sklamať, lebo tento príbeh má iných hrdinov.
Nesbø tento  román využil aj ako príležitosť preskúmať svoj vzťah k vlastnému otcovi. Ako pätnásťročný zistil, že jeho otec bojoval v druhej svetovej vojne  na strane hitlerovského Nemecka. Bolo to logické, lebo Hitler Nórsko obsadil a nacistická bábková vláda mu išla vo všetkom po ruke. Pre chlapca to bol šok , lebo patril ku generácii, ktorá mala spojencov Nemecka za zradcov  a nemecký vojak zo vtedajších  vojnových filmov bol stelesnením zla.
Vo svojom najnovšom thrilleri Nesbø prezentuje okrem vzťahu otca a syna tiež nefunkčnosť skorumpovaného justičného systému, ktorý núti jedincov  usilujúcich o  potrestanie vinníkov vziať spravodlivosť do vlastných rúk.
         Hlavný hrdina, Sonny Lofthus bol nadaný pätnásťročný žiak, vychádzajúca zápasnícka hviezda , pre ktorého bol veľkým vzorom jeho otec, policajt, so žiarivou  povesťou nepodplatiteľného bojovníka proti zločinu. Jeho svet sa zrútil, keď otca našli doma mŕtveho, zastreleného vlastnou zbraňou a pri ňom list, v ktorom vysvetľuje svoju sebevraždu ako útek pred zodpovednosťou za to, že predával za peniaze informácie o policajných zásahoch hlave organizovaného zločinu v Osle. Syn obrovské sklamanie a hanbu utopil v heroíne a čoskoro sa stal závislým. Aby dostal svoju dávku, zobral na seba vinu za dve vraždy, ktoré nespáchal. Tak sa dostal do najmodernejšieho väzenia v Osle, kde ho skorumpovaný riaditeľ využíval ako obetného baránka. Za to, že bol ochotný vziať na seba vinu za ďalšie vraždy, ktoré spáchali bohatí a mocní ľudia, vždy dostal svoju dávku bieleho prášku. Zásoboval ho väzenský kaplán, ktorý bol tiež v područí organizovaného zločinu.
 Paradoxne, práve Sonnyho  charizma, schopnosť trpezlivo počúvať a povesť spovedníka, ktorý dokáže odpúšťať hriechy, privádza mnohých spoluväzňov k Sonnymu a spovedajú sa mu, zo svojich zločinov. Pri jednej takejto spovedi sa Sony dozvedá, od smrteľne chorého väzňa, že jeho otec bol vlastne zavraždený a list, v ktorom sa priznal ku korupcii, napísal pod nátlakom, aby zachránil svoju  rodinu.
               Keď si Sony  uvedomil, ako premárnil otcovu obeť, rozhodol sa ujsť čo najskôr z väzenia a pomstiť sa tým, ktorí boli za túto situáciu zodpovední.
Ako Sonyho protihráč v románe vystupuje postava inšpektora Šimona Kéfasa, ostrieľaného policajného veterána, ktorý má už blízko  k dôchodku a občas používa netradičné metódy, ktoré nie sú celkom v rámci zákona. Hoci je momentálne vrchným inšpektorom oddelenia vrážd, bol v minulosti kolegom Sonnyho otca a má pre Sonnyho , a jeho motív nadštandartné pochopenie. V minulosti urobil viacero chýb, ktoré by rád napravil, ale život málokedy dáva druhé šance.
            Dej románu plynie veľmi rýchlo, mŕtvych pribúda , napätie sa stupňuje a vyvrcholenie v apokalyptickom závere je stále bližšie. Hlavná linka pomsty je síce trochu zjemnená tiež motívom lásky k žene, ale spravodlivosť má najvyššiu prioritu. 
Knihu  Syn od Nesba  môžem skutočne odporúčať všetkým, čo majú radi napínavé a strhujúce detektívne thrillery a nemusia to byť práve iba milovníci severskej detektívky.
 Knihu kúpite na tomto odkaze: Nesbø - Syn



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára