Celkový počet zobrazení stránky

piatok 31. októbra 2014

Fredrik T. Olsson - Reťazec skazy



V posledných rokoch  sa k slovenskému  čitateľovi dostali preklady množstva kvalitných severských autorov detektívok a thrillerov, ako napríklad Larssona, Nesba,
Keplera a ďalších.  Vďaka tomu sa označenie „severská detektívka“ stalo pojmom a zvykli sme si už na vysokú úroveň  detektívnych  románov  spisovateľov pochádzajúcich zo škandinávskeho prostredia. V prípade románového debutu Frederika T.Olssona , ktorý sa doteraz prezentoval viac ako úspešný scenárista, nejde o klasickú detektívku, ale o katastrofický thriller. Tento však tiež predstavuje vrchovatú dávku  napätia a množstvo nečakaných zvratov.
Unesený kryptológ William Sandberg v Štokholme. Mŕtvy bezdomovec v Berlíne. A mladá vedecká pracovníčka, ktorá zmizne bez stopy z kaviarne v Amsterdame. Tieto tri zdanlivo navzájom nesúvisiace prípady sú časťami puzzle, skladačky, ktorej tajomstvo bolo strážené  príliš dlho a jej riešenie ukazuje na páchateľa  jeho motív.
Hneď na začiatku príbehu sa dostávame bez úvodu priamo k záchrannej akcii polície a zdravotníkov v prípade neúspešnej samovraždy.  Christine Sandbergovej sa podarí včas presvedčiť kompetentných, že s jej bývalým manželom Williamom niečo  nie je v poriadku a tento  zásah mu v podstate zachráni život. William , päťdesiatpäť ročný kryptológ vo výslužbe, potom, čo príde o rodinu, stráca zmysel života a vážne chce už skončiť. Namiesto definitívneho pokoja sa preberá v nemocnici a „užíva si“ následky slabšej otravy. Ani v dokonalom zdravotnom stave by nebol  schopný sa ubrániť pred nečakaným útokom neznámych mužov v čiernom, ale za týchto podmienok to bola pre nich hračka. Uspali ho a uniesli priamo z nemocnice do utajeného  komplexu - hradu niekde v Alpách. Tam sa William dozvie, že tajná organizácia s podporou najvyšších politických a vojenských kruhov, má záujem využiť jeho skúsenosti a talent v kryptológii . Únoscovia ho motivujú k lúšteniu neznámeho kódu tým, že ak sa mu to podarí, zachráni veľa životov. Spolu s ním previezli do hradu aj všetky jeho veci, počítač a knihy, ktoré by mohli pomôcť pri lúštení.
            Pri práci na tajnom kóde mu pomáha aj sumerologička Janine, ktorá je v podstate Williamovým spoluväzňom, a ktorú uniesli podobným spôsobom rovno z reštaurácie.
Čas hrá proti nim, čo iba pridáva na nervozite  a tiež nekonečné utajovanie relevantných informácii zo strany organizácie im hádže polená pod nohy pri lúštení číselných postupností. Prirodzená je aj snaha väzňov pokúsiť sa ujsť na slobodu.
            Novinárka Christine sa po zmiznutí svojho manžela z nemocnice nestotožní s názorom polície, že jednoducho ušiel. Navyše, keď sa presvedčí, že zmizli aj jeho osobné veci, no v prázdnom byte ostali fotografie ich dcéry, s ktorými by sa dobrovoľne nerozlúčil,  získava istotu, že ho niekto uniesol. Ako skúsená investigatívna novinárka má svoje metódy a možnosti, tak rozbehne pátranie na vlastnú päsť...
            Milí čitatelia a milovníci napätia. Nenechajte sa odradiť hrúbkou knihy, príbeh je plný nečakaných zvratov a prekvapivých odhalení, tak sa určite nebudete nudiť. Mne skôr trochu prekážalo, že som sa ani po dočítaní nedozvedel odpovede na všetky záhady a otázky, ktoré z románu vyplývali. Asi je dobré niečo nechať aj na fantáziu čitateľa. :-)
Ak Vás kniha zaujala kúpite ju na tomto odkaze: Reťazec skazy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára