Celkový počet zobrazení stránky

nedeľa 14. septembra 2014

J.R.Wardová: Závisť



Závisť je tretia časť úspešnej série“ Pád anjelov“ , nasledujúca po predchádzajúcich častiach, s názvom „Chamtivosť“ a „Žiadostivosť“.  J.R. Wardová sa tejto sérii fantasy pre dospelých prejavuje ako skúsená  a žiadaná autorka. Kniha je predovšetkým akčná, má detektívne, ale aj erotické  prvky. Pre tých čitateľov, ktorí ešte nečítali predchádzajúce časti je možno užitočné stručné objasnenie hlavnej línie celej série:
Sedem smrteľných hriechov. Sedem duší, ktoré je treba oslobodiť. Nastáva súťaž medzi nebom a peklom o presne vybraných sedem ľudských duší, ktorá v konečnom dôsledku rozhodne aj o všetkých ostatných.
Tento súboj  anjelov a démonov vyhlásil sám Stvoriteľ , ktorý je už nespokojný s doterajším nerozhodným výsledkom momentálneho  zápasu dobra a zla , tak vydal rozkaz k rozhodujúcemu duelu v siedmich kolách. V tomto poslednom rozhodujúcom zápase je nutné v kľúčovom okamžiku ovplyvniť sedem duší tak, aby sa priklonili buď k dobru, alebo naopak ku zlu. Podľa pravidiel súťaže to môže urobiť iba Jim Heron , momentálne člen  tímu padlých anjelov. Hoci je medzi anjelmi nováčik a nepozná ešte dobre svoje schopnosti a možnosti, má kľúčovú  úlohu spasiť duše siedmych ľudí,  ktorí podľahli niektorému zo siedmych smrteľných hriechov. V jeho úsilí sa mu snaží zabrániť Devina, démon bojujúci na strane pekla. Víťazom sa stane ten, kto pre svoju stranu získa minimálne štyri duše a potom berie všetko - získa moc nad zvyškom všetkých ostatných duší.
V minulej časti „Žiadostivosť“ zvíťazil démon Devina nad Jimom Heronom aj vďaka tomu, že Jim skoro do konca nevedel totožnosť človeka, o dušu ktorého treba bojovať.
Jeho predstavený, archanjel Nigel totožnosť obete poznal, dal Jimovi  však podľa vopred dohodnutých pravidiel súboja iba zopár záchytných bodov, ktoré nanešťastie Jimovi nestačili.
V tomto kole však Jim vymyslí plán, ako sa dozvedieť o koho sa bude bojovať. Stretáva sa s Devinou a sľúbi jej za pravdivú informáciu  o duši, ktorá bude v hre, dobrovoľný sex, lebo vie, že po tom démon túži. Devina si je istá svojim víťazstvom, lebo je už dávno usídlená v hriešnikovej  duši,  tak na túto dohodu pristúpi. Prezradí mu , že ide o detektíva Thomasa „Veck“ DelVecchia mladšieho z oddelenia vrážd. Jeho otec bol pred časom usvedčený, ako sériový vrah žien a medzi inými zabil aj Veckovu matku. Momentálne čaká vo väzení na popravu. Veck sa obáva, že zdedil po otcovi túto temnú stránku osobnosti, lebo Devina už na ňom zapracovala a trápi ho nočnými morami a túžbou pomstiť nevinné obete sériového vraha. Prípad, ktorý Veck s partnerom vyšetrujú sa detektívovi vymkne z rúk. Vrah Kroner sa s ním stretne v lese , no Veck  si vôbec na nič nepamätá, iba keď precitne s nožom v ruke zrazu  vidí, že Kroner je vážne zranený, tak mu zavolá pomoc a kolegov vyšetrovateľov. Nevie, či  zranenia Kronerovi nespôsobil v pomätení mysle sám a v takom zmysle aj vypovedá polícii  a tým odštartuje vnútorné vyšetrovanie, ktoré vedie dôstojníčka Sophia Reillyová. Táto od začiatku verí Veckovi, že zločin nespáchal a keď to dôkazy potvrdia, začnú spolu pracovať ako team. Fyzicky príťažlivý kolega s fascinujúcou temnou stránkou ju priťahuje do takej miery, že sa do seba navzájom zamilujú a intímne zblížia.
               Devina sa snaží prinútiť Vecka, aby sa na osudnej križovatke svojho života rozhodol pre zlo aj tým, že na neho  prostredníctvom svojho služobníka narafičí obvinenie z falšovania dôkazov a navyše mu unesie Sophiu. Pomoc zase naopak dostáva od Jima , ktorý sa zúčastňuje na vyšetrovaní ako agent FBI. V závere mu Jim preukáže svoju skutočnú totožnosť a objasní mu o čo sa v skutočnosti hrá. Konečné a definitívne rozhodnutie však zostáva iba na Veckovi. Ako sa zachová v rozhodujúcej chvíli sa dozvedia čitatelia na záver tejto časti série.
Keďže celá séria je otvorená a  má do konca ešte ďalšie štyri diely, zvyšok  odpovedí na otázky  čitateľov si autorka právom vyhradzuje  zodpovedať v nasledujúcich častiach série, vrátane nových prekvapení a nečakaných obratov deja. A pre fanúšikov celej série zostáva tešiť sa na ďalšie pokračovanie.
 Ak Vás kniha zaujala kúpite ju na tomto odkaze: Závisť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára