Celkový počet zobrazení stránky

nedeľa 28. augusta 2011

Jo Nesbø: Headhunters - Lovci mozgov



 Nórsky autor Jo Nesbo je druhý najpredávanejší spisovateľ vo Veľkej Británii, čím porazil aj škandinávskeho kolegu Stiega Larssona a na päty dýcha autorovi storočia Jamesovi Pattersonovi. Z Nesbových kníh sa v Británii predá jeden výtlačok každých 27 sekúnd, čo je 716.588 predaných kníh v roku 2011! Neuveriteľné číslo, o ktorom mnohí autori môžu iba snívať.

Teraz prisiel s thrillerom Headhunters - Lovci mozgov...

Roger Brown pokladá sám seba za najlepšieho a najväčšmi nedoceneného tzv. headhuntera – lovca mozgov v Nórsku. Akejkoľvek firme, dokáže zohnať najlepšieho zamestnanca na post šéfa či riaditeľa firmy. Má príliš peknú manželku, príliš drahú vilu a žije si nad pomery. Z platu lovca mozgov, všetko finančne neutiahne, preto hľadá možnosti ako zarobiť inde. Svoju prácu využíva aj na získavanie informácií o vlastníkoch umeleckých diel, ktoré neskôr kradne.

Na jednej vernisáži, ktorú usporiada jeho manželka Diana, sa zoznámi s Clasom Grevem, dokonalým kandidátom na akýkoľvek manažérsky post. Šarmantný muž a miláčik žien vlastní obraz od Rubensa v hodnote stoviek miliónov nórskych korún. Ak by sa Brownovi podarilo obraz získať, vyriešil by svoje finančné problémy a uspokojil nároky manželky Diany. A utiahol jej finančne náročnú galériu, a bol by konečne za vodou. Pri krádeži v Greveho byte však odhalí niečo, o čom by radšej nevedel. Zrazu je všetko inak.

Každý niečo chce, ale nikto to nedostane zadarmo. Musí ísť cez mŕtvoly. Lov sa môže začať.

IKAR knihu vydá 27. septembra 2011.

Jo Nesbø (1960) sa preslávil sériou kriminálnych románov v hlavnej úlohe s Harrym Holem, ktorými nadchol kritiku aj čitateľov. Jeho knihy preložili do tridsiatich siedmich jazykov a získali mnoho ocenení. V súčasnosti ho v Európe považujú za jedného z najlepších autorov kriminálnych románov. V Headhunters prichádza Nesbø s novou ústrednou postavou, Rogerom Brownom. Román vyšiel vo vyše dvadsiatich krajinách a úspech ho predurčil na filmové spracovanie. V slovenčine vyšli autorove romány Zrada (Rødstrupe, Ikar 2008), Bohyňa pomsty (Nemesis, Ikar 2010) a Diablova hviezda (Marekors, Ikar 2010).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára